top of page

Care este legătura dintre Conectarea Conștientă la Corp și Sistemul Nervos Autonom?

O să încep prin a-ți spune în primul rând ce înțeleg eu prin conectare la corp.

Pentru mine conectarea la corp înseamnă să devin conștientă și să integrez în viața mea de zi cu zi acea inteligență profundă dar subtilă din interiorul meu care mă ajută să respir, să diger, îmi face inima să bată și îmi regenerează celulele fără ca eu să depun vreun efort.



Partea responsabilă de toate aceste procese este reprezentată de Sistemul Nervos Autonom sau partea noastră subconștientă. Astfel că, primul pas în conectarea la corp constă în a deveni conștientă de felul în care sistemul meu nervos autonom a fost modelat de experiențele mele și ale strămoșilor mei – adică de felul în care acesta a învățat să răspundă la stimuli de pericol și de siguranță din interior și din exterior.


Sistemul Nervos Autonom (SNA) are rolul de a verifica în permanență dacă suntem în siguranță și urmărește moment de moment ce se întâmplă în interiorul și în exteriorul nostru, precum și în relațiile cu ceilalți.


Această parte a sistemului nostru nervos este responsabilă de funcțiile noastre vitale precum ritmul cardiac, presiunea arterială, respirația, digestia, organele sexuale și este formată din două ramuri principale: simpatic și parasimpatic.


Ramura simpatică are ca răspuns mobilizarea energiei prin luptă sau fugă (fight or flight), pregătindu-ne pentru acțiune prin eliberarea de adrenalină, atunci când ne aflăm în fața unui pericol.


Ramura parasimpatică are două căi care circulă în interiorul nervului vag:

  • Calea Ventral Vagală - răspunde la indicii de siguranță și sprijină conectarea cu ceilalți;

  • Calea Dorsal Vagală - răspunde la indicii de pericol extrem prin a ne scoate din starea de conștiență și prezență și a ne duce într-o stare de colaps, îngheț, imobilizare pentru a ne proteja.


Nervul vag mai este denumit și nervul vagabond pentru că este cel mai lung și dispersat nerv din corpul nostru. Pornește de la trunchiul cerebral și merge în două direcții: în jos - pe la plămâni, inimă, diafragmă și stomac și în sus - conectându-se cu nervii de la gât, ochi și urechi.


Stephen Porges ne spune în Teoria Polivagală că din punct de vedere al evoluției, calea dorsal vagală a ramurii parasimpatice este cea mai veche și are ca răspuns imobilizarea, fiind urmată de dezvoltarea ramurii simpatice cu răspunsul de mobilizare, iar cea mai nouă este calea ventral vagală a ramurii parasimpatice care a adus răspunsuri de angajament social.



Atunci când suntem în starea ventral vagală, ne simțim în siguranță și conectare, calmi și sociabili. În momentul în care, prin intermediul neurocepției, se detectează un indiciu de pericol, sistemul nervos activează ramura simpatică, unde începem să ne mobilizăm pentru a acționa.


În urma acțiunii fie ne putem reîntoarce în starea de siguranță, dacă percepem că am scăpat de pericol, fie accesăm răspunsul de imobilizare și colaps al căii dorsal vagale - atunci când simțim că suntem prinși și nu putem scăpa de pericol.


Experimentăm o stare de bine atunci când cele trei părți ale sistemului nervos autonom lucrează împreună.


Deb Dana propune să ne gândim la Sistemul Dorsal Vagal ca la utilitățile de bază dintr-o casă, la Sistemul Nervos Simpatic ca la Sistemul de Securitate – alarmă, iar sistemul Vagal Ventral este cel care ne permite să ne relaxăm și să savurăm această casă pe care o locuim.


Integrarea acestor sisteme ne permite să avem compasiune, să fim curioși de lumea în care trăim și să ne simțim conectați emotional și fizic cu oamenii din jurul nostru.


Pornind de la această înțelegere inițială a rolului și răspunsurilor sistemului nervos autonom de a ne ține în viață și în siguranță, putem începe să ne împrietenim cu sistemul nostru autonom prin a mapa tiparele noastre de răspuns.


Maparea duce natural la observarea lor atunci când apar, iar această conștientizare ne ajută să începem să ne modelăm intenționat sistemul nervos autonom, fiind astfel capabili să navigăm cu succes spre siguranță și conectare.


Dacă îți dorești să începi acest proces de mapare, te invit cu drag să te abonezi la newsletter-ul meu BE INSPIRED și primești GRATUIT Ghidul de Împrietenire cu Sistemul Nervos Autonom.


Îmbrățișări!


bottom of page