top of page

De ce respirația este cel mai accesibil instrument de a ne regla sistemul nervos?

Pentru că este puntea de legătură dintre conștient și subconștient.


Respirația este singura funcție vitală realizată de Sistemul Nervos Autonom asupra căreia noi putem interveni în mod direct, făcându-ne astfel legătura cu această parte subconștientă din noi la care în mod normal nu avem acces.



Sistemul Nervos Autonom este responsabil de starea noastră de siguranță, iar prin procesul de neurocepție scanează automat pericole din interior sau din exterior și activează răspunsurile automate ale corpului la stres – luptă, fugă sau îngheț/imobilizare.


Ritmul respirației noastre este diferit atunci când ne aflăm în stare de siguranță, față de momentele când ne aflăm în stres.


Aducându-ne atenția conștient la acest ritm putem observa în ce stare se află sistemul nostru nervos în acest moment, dacă acea stare e potrivită pentru situația în care ne aflăm și ce tehnici de respirație ne pot ajuta să ne reglăm.


De exemplu, dacă sunt duminica la masă cu familia și respirația mea e accelerată și superficială, indicându-mi că sistemul meu nervos ar putea să se afle în luptă sau fugă, ar fi ceva ce mi-aș dori să investighez.


De ce un moment în care se presupune că sunt în siguranță, înconjurată de oameni dragi, mie îmi activează acest răspuns? Și pot explora cu curiozitate declanșatorul sau declanșatorii.


De asemenea, prin intermediul respirației putem controla conștient starea sistemul nostru nervos.


Sunt câteva principii de bază pe care eu le folosesc:

  • Atunci când îmi doresc să aduc mai multă energie în corp, inspir mai lung (1-2-3-4-5-6) și expir mai scurt (1-2-3).

  • Dacă îmi doresc să mă centrez și să aduc mai mult echilibru în interior, păstrez inspirul și expirul egal (ex. 1-2-3-4-5-6).

  • Iar dacă vreau să detensionez și să aduc corpul într-o stare de relaxare, inspir mai scurt (ex. 1-2-3) și expir mai lung (1-2-3-4-5-6).

În funcție de intenția mea, pot căuta diferite tehnice de respirație, însă înainte de a face acest lucru, cel mai important este să mă conectez cu ritmul respirației mele din acest moment și să devin conștientă de starea sistemului meu nervos – dacă nu sunt conștientă de acest lucru, tehnicile de respirație îmi pot face mai mult rău decât bine.

Deci mare ATENȚIE!



Te invit cu drag să explorezi cu respirația ta și să-i permiți să te ghideze în călătoria ta de cunoaștere și conectare la sine.


Care e ritmul respirației tale acum?


 

Vrei să primești lunar informații despre embodiment, coaching somatic & evenimente viitoare care să te sprijine în conectarea la înțelepciunea corpului tău?

bottom of page